torsdag den 9. februar 2012

Rød X-Faktor - Rød Kvan

En speciel rød plante - RØD KVAN

Rød Kvan - ANGELICA gigas

Eller smuk er måske så meget sagt, jeg syntes, den er smuk, men den er nok en plante man enten elsker eller hader. Jeg mødte den første gang i Haven i Hune, og jeg anede ikke hvad det var, men jeg var fascineret og bestemte mig for, at sådan en måtte jeg simpelthen eje.

Og der kom jeg så på arbejde. Planten kunne jeg ikke finde, frø derimod godt, så måtte det jo bare være sådan. Så jeg gik i gang med at så, men det havde jeg godt nok ikke den store succes med. Prøvede et par gange og opgav. Så lykkelig var jeg, da jeg endelig fandt den på en planteskole.

Jeg har nydt den i sommer og taget frø (man ved jo aldrig om jeg skulle lære det). Planten er 2-årig, så den kommer ikke igen, med den smed da heldigvis også nogle af frøene, så måske jeg er heldig.

Og så kan jeg jo håbe på, at lige netop min plante ikke ved den er 2-årig og bestemmer sig for at komme igen :)Forøvrigt betyder ANGELICA  - Engleurt -
og det er da et navn, der vil noget


20 kommentarer:

 1. Kvan er en statelig plante. Den grønne har jeg både købt og sået sidste år. Jeg har den endnu ikke i rød udgave, men den er på indkøbslisten. Men jeg kan høre, at den kan være lidt drilsk, så det kræver både held og stædighed ;-)

  SvarSlet
 2. Jeg købte også en sidste år, den er så fin, jeg var meget glad for den. Jeg har også frø fra den og regner også med den smed nogen rundt omkring sig, så nu må vi bare krydse fingre for, at de kommer op :o)

  SvarSlet
 3. engleurt?
  Så morsomt, det ante jeg ikke :)

  SvarSlet
 4. Det er den dejligt plante. Jeg har ikke haft den endnu, men det kunne være jeg skulle prøve...

  SvarSlet
 5. Jeg kender ikke Kvan, men flot ser den ud. Spændende om den kommer igen. Jeg håber....

  Klem Anne-Mette

  SvarSlet
 6. Denne har jeg aldr i sett
  men flott var den

  SvarSlet
 7. Endnu en skøn kandidat til konkurrencen, men jeg tror allerede jeg har fundet min vinder... pæon-valmuen hos Krea-Krampen - den er lækker :o)

  Ha en go dag...

  SvarSlet
 8. Rødkvann, en plante verdt å ta vare på! Jeg har også prøvd å så denne, også uten hell!
  Den er skikkelig flott!
  Lykke til!

  SvarSlet
 9. Ja, den er skøn. Jeg faldt også pladask for den, da jeg så den i Claus Dalbys have.

  Jeg såede sidste år og glæder mig rigtigt meget, til at se dem blomstre i år :-)

  SvarSlet
 10. Ja Kvan kan man ikke leve uden:) jeg har dem selv i staudebedene og i krukker. Har også den meget mørke Ebony med rosa blomster, det skulle være en staude, men det får jeg at se her til foråret. Anne Gine

  SvarSlet
 11. Jamen den er jo kjempefin og artig.
  Jeg har ikke sett den rød , bare hvit.
  Veldig fint bidrag , klem fra Marit.

  SvarSlet
 12. Kære søde havebloggere. Tusinde tak for jeres dejlige kommentarer. Ja det er nok en plante der kan dele vandende, men jeg syntes nu, den er så dejlig speciel og smuk, så jeg skal stadig have den i min have - om jeg så skal købe mig en igen:):)

  Jeg har opdaget, at man kan få den som staude, måske jeg skulle overveje det, så ved jeg da at den kommer igen.

  Der er rigtig mange flotte røde blomster - ja og også i andre farver - med i konkurrencen. Det bliver spændende og se til slut.

  Mange hilsner herfra
  Lise Lotte

  SvarSlet
 13. Har ikke før mødt rød kvan, men mit første møde med kvan var, da jeg var så heldigat besøge Grønland. Kvan var en af de højeste vækster.
  God weekend
  Skipper

  SvarSlet
 14. Så spennende plante! Denne hadde jeg aldri sett før. Engleurt var jo bare et herlig navn. :)

  Lykke til!
  Har et lite Løv lotteri på gang, så velkommen inn om du vil. :)

  SvarSlet
 15. Ja, den røde hvan er bare skøn. Jeg købte også en plante for to år siden og elskede den. Og såede frøene sidste år, og fik nada ligesom dig :-)
  Jeg vil research og se om der er en hemmelighed, og ellers må jeg også ud og købe den. Den er bare heller ikke så nem at finde som plante, synes jeg.

  SvarSlet
 16. Ja jeg syntes jo den er smuk :0) Var så heldig at få frø hos hr Dalby sidste år af den mørke kvan og fik dem sået med held så nu er jeg spændt på blomstringen i år.

  Held og lykke til din kandidat Lise Lotte.

  Dorthe

  SvarSlet
 17. Hvor er den smuk. Godt valg. Held og lykke.
  Jeg kende slet ikke planten. Endnu en jeg nok må kigge efter.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 18. Hej Skipper. Nej altså Grønland, er er ikke smukt. Troede ikke Kvan kunne bo der:)

  Hej Huldra. Ja er det ikke et smukt navn, når man oversætter og også en smuk plante. Kigger lige ind på din blog. Jeg er bare SÅ dårlig til norsk så kan ikke helt læse hvad der står :)

  Hej Hanne. Vi to må jo gøre noget forkert. Hvis du finder de vise sten må du gerne fortælle videre. For vil så gerne kunne så den:)

  Hej Dorthe. Nej hvor er du dygtig. Ja jeg har altså ikke held med det, hvordan pokker har du dog båret dig af:)

  Hej Landbohaven. Ja og ved du hvad, man kan også få en i slægten som staude, det har jeg overvejet, så skal jeg ikke så:)

  Kære alle sammen - rigtig god weekend.

  Hilsen Lise Lotte

  SvarSlet
 19. Kvan planten er virkelig smuk, men den kan godt være lidt hidsig til at så sig selv over alt...jeg har haft den grønne kvan i nogle år, og har ikke kunnet bestemme mig til om den skulle udryddes. Den har virkelig stået flot, men såede sig desværre lidt rigeligt, selvom jeg fjernede alle de visne blomsterstande, så der ikke kunne komme flere frø, så havde jeg pludselig tusinde små kvan. Men måske er der forskel på de forskellige slags. Jeg har nu udryddet den i min have.

  SvarSlet
 20. Hej bente. Hold da helt op, hvis jeg får så mange KVAN. Det bliver spændende og se, men når jeg sår dem selv kommer der ikke så meget som en eneste.

  Mange hilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...