mandag den 16. april 2012

Hvad er forskellen

Vi har jævnligt en mindre meningsudveksling her i huset  - i hvert fald på denne årstid. Vi kan ikke blive eninge om forskellen på Påskelilje og Pinselilje. Kender I forskellen?

I får lige lidt af havens formodentlig Påskeliljer, men er altså ikke sikker.Jeg har desværre ikke navnene på dem, det har jeg ikke gjort så meget ud af, som ved mine stauder. Vi har også de helt almindelige gule, dem er jeg ikke i tvivl om er Påskeliljer.


Og så syntes jeg lige i skulle se en lille skønhed. Blomsten er så lille, at man næsten ikke kan få øje på den, men den er så utrolig smuk. Jeg måtte helt ned og kravle på knæ for at kunne få et billede af den.

Planten hedder Bispehue og fås også i hvide og vist nok også med gule blomster. Den skulle egentlig være stedsegrøn, det er den så bare ikke her på matriklen.


25 kommentarer:

 1. Hej Lise Lotte

  Flotte billeder:-)

  Jeg tror at forskellen er den som navnet antyder: Påskeliljer er de tidlige og pinseliljer de sene.

  De narcisser vi har er så forædlede og krydsede med hinanden at der ikke er nogen klar forskel i udseendet. Narcisser stammer fra bjergegnene omkring Middelhavet, men de oprindelige vildformer ses meget sjældent.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsen. Tusinde tak for svaret. Min forviring stammer sikkert fra "gammel" tid. Jeg troede faktisk at de "tykke" og tidlige var Påskeliljer og de "tynde" var Pinseliljer og så også noget med farven. Og så er det, at det blev svært :) for lige nu har jeg begge dele.

   Ha´ en god dag.

   Hilsen Lise Lotte

   Slet
 2. Pinseliljerne kommer sidst på narcis-sæsonen, så jeg tror at navnet er knyttet dertil.
  I de gamle haver, jeg kom i som barn, var der desuden en klar forskel i udseendet. De gule var påskeliljer og de lyse var pinseliljer. Nu er diverse krydsninger jo blevet meget mere almindelige, som Karsten F også skriver, så er det blevet svære at skelne dem fra hinanden på baggrund af udseendet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja I har nok ret. Så lærte jeg det. Som jeg også skriver til Karsten, så er min opfattelse af Påskeliljer/Pinseliljer nok så gammel, at jeg må revidere min viden. For jeg har både store og små liljer lige nu og troede faktisk der var forskel på, hvilken det var.

   Tak for hjælpen og ha´ en skøn dag.

   Hilsen Lise Lotte

   Slet
 3. Så er der da vist svarret på det, så ingen grund til at kloge sig :)
  Tak for kigget på skønne skønne billeder ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi hi nej du har ret. Jeg blev så lidt klogere af deres svar.

   Ha´ en skøn dag.

   Hilsen Lise Lotte

   Slet
 4. Helt enige det er narcisser alle sammen, men med forskellige navne den som hedder pinselije er den med orange trompet med grøn kant. tror jeg.
  Har først fået min bispehue sidste år og dens blade er også visne den skulle blive med orange blomster.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej altså nu blev jeg da forvirret igen. Troede dem der var der nu KUN var Påskeliljer og de andre kom senere. Det er ikke nemt....:):)

   Ja åbenbart så skal de visne ned og komme igen, det havde jeg bare ikke opfattet.

   Ha´ en skøn dag.

   Hilsen Lise Lotte

   Slet
 5. Bispehuen sætter blomsterne først. Når blomsterne er ved at visne væk kommer de smukke blade frem, og står det meste af vinteren, får så at forsvinde.

  Første gang jeg fik Bispehue i haven, rynkede jeg lidt på næsen det første år - for jeg troede den var død. Hvis jeg ikke havde haft så travlt var den nok røget ud inden jeg havde opdaget hvordan det hang sammen :O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne. Jeg var ved i år og klippe bladene af fordi jeg syntes, at det ser så grimt ud, men det skal man nok ikke. De nye er i hvert fald på vej. Jeg var faktisk ikke klar over, at planten "fungerer" sådan, men så lærte jeg også det:) Skønt med blogland.

   Ha´ en god dag.

   Hilsen Lise Lotte

   Slet
  2. Ups, jeg har lige klippet bladene af min forleden, fordi jeg troede at den var død. Jeg håber ikke at jeg fik klippet det nye af også. Jeg havde endda tænkt mig at flytte den til et bedre sted i år.

   Slet
 6. De er meget smukke alle sammen, men jeg er ikke sikker på, at nogen af dem er pinseliljer. Pinseliljer er små og ydmyge og har en fantastisk duft, de er slet ikke sprunget ud endnu.
  http://www.husetoghaven.dk/kunder/cyberia/artikler.nsf/start?Readform&ContentFrame=http%3A//www.husetoghaven.dk/kunder/cyberia/artikler.nsf/0/BBACED7C82D41720C125691100414E24%21OpenDocument&HeaderFrame=javascript%3AsetlinkAndMenuItem%28%22Haven%22%2C%20%22ID0%22%29%3Btop.setbanner%28%22/C12568D90040DD6B/WebAdShow%3FOpenAgent%26Section%3DHAVENRYGES_HJOERNEUD_I_HAVENPRYDHAVEN%26Region%3D%22%29%3B%20 klik her så kan du læse om dem.
  Bispehuen med de gule blomster er stedsegrøn, den du viser har jeg også, den forsvinder helt i løbet af vinteren og kommer først med blomsterne som Susanne skriver.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth. Jeg må ud og dufte til de små Påskeliljer i dag. Jeg var ikke engang klar over at Pinseliljer dufter. Så det jeg har nu er åbenbart kun Påskeliljer. Du kan nok se, at jeg er noget rundt på gulvet :)

   Jeg må ind og læse dit link. Tak for det.

   Kan du have en dejlig dag.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 7. i gamle dage havde påskeliljer en lang tragt og pinseliljer en kort tragt og maj liljer slet ingen tragt, kun en krans.........eller var det omvendt med de to sidste, hi hi - er det ikke sådan at pinseliljer dufter aller skønnest. Nej det er det nok ikke mere, der findes jo tusindvis af forskellige narcisser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi hi Sussi - lige nøjagtigt sådan har jeg det. Det er også det jeg husker, men åbenbart er det ikke sådan mere. For jeg har begge dele i haven nu og de er altså Påskeliljer :)

   Ha´ en god dag - her titter solen frem.

   Mange hilsner
   Lise Lotte

   Slet
 8. Jeg vet ikke helt hva som er forskjellen, men flotte er dem!

  Ønsker deg en fin kveld.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi. Tusinde tak.

   Ha en skøn dag.

   Hilsen Lise Lotte

   Slet
 9. Der findes så utroligt mange skønne narcisser. Jeg har altid fået at vide, at de sene med orange kant på "tragten" er pinseliljer, men det er nok nærmere tidspunktet som er det afgørende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ina
   Ja der kan du se, der er så mange "regler" for hvad der er hvad. Men det er jo nok rigtig at det har noget med tidspunktet at gøre.

   Mange hilsner og ha´ en god dag
   Lise Lotte

   Slet
 10. Jeg kender ikke forskellen, men hold da op det er nogle lækre eksemplarer du har... især den første :o)
  Bispehuen er også noget så sød :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bettina. Ja jeg kan rigtig godt lide de helt hvide - som her altså så skulle være en Påskelilje :)

   Ja Bispehuen er fin og jeg har så også lært i dag, at når den er færdig med at blomstre, så kommer de fine blade. Og at den ikke er stedsegrøn. Det er godt man alle de søde og klogge bloggere.

   Ha´ en rigtig god dag.

   Mange hilsner Lise Lotte

   Slet
 11. Jeg har ikke noget bud på forskellen, men det er nogle smukke eksemplarer du viser.
  Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Annette. Tusinde tak, jeg er også glad for dem, de må meget gerne brede sig. Også der er jeg så i tvivl, nemlig om de gør det af sig selv eller man skal have sat flere løg :)

   Ha en god dag.

   Hilsen Lise Lotte

   Slet
 12. Ja, jeg er også ligeså forvirret som du er, over påske-pinselilje-problematikken :-)
  Men det er ihvertfald skønne eksemplarer du viser. Jeg kan også virkelig godt lide de lyse, men jeg elsker alligevel også de knald-gule.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne. Det er godt det ikke kun er mig, der er forvirret, men nu er jeg blevet lidt klogere på det - også :)

   Jeg havde faktisk også overvejet om jeg skulle kassere mine Bispehuer fordi de ser lidt sørgelige ud nu, men da jeg så blomsterne fik de lov og blive. Heldigvis. Havde egentlig ikke tænkt over, at den skiftede bladene efter blomstring, så nu får de lov og blive. Håber dine klarer den, men mon dog ikke :)

   Ha en skøn dag, vi har jo lov og håbe på lidt havevejr.

   Mange hilsner
   Lise Lotte

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...