tirsdag den 31. januar 2012

Stil ind på haven



Sidder med det sidste medlemsblad fra HAVEN. Jeg er faldet over en lille artikel om et radioprogram, som I måske kunne få lyst til at lytte til.

Programmet hedder: Formiddag på 4´eren på P4 og starter onsdag den 1. februar kl. 10.30. Det er lederen af Haveselskabets rådgivning Jesper Corfitzen der diskuterer aktuelle havefaglige emner og svarer på spørgsmål fra lytterne.

Rigtig god fornøjelse.

Nu vil jeg så bare håbe, at jeg kan finde programmet, har en oldgammel radio der ikke er indstillet :) Suk

onsdag den 25. januar 2012

Åh nej det er jo heller ikke nemt - om fristelser

I disse dage med det skønne frostvejr kan det være en anelse besværligt og få postkassen op, men med lidt tålmodighed lykkes det. Og heldigvis var et at mine haveblade med - Alt om Haven. Skønt.

Men altså - David Austen - kunne I ikke lade være med at friste os over evne. Især når man har en forkærlighed for roser. Nu kommer der sørme en ny rose og er man da helt forelsket. Suk.

Princess Ann
Er den ikke skøn
Billedet lånt fra David Austen´s hjemmeside

Gad vide om denne lille skønhed ikke passer ind i min have. Jo vist gør den det. Problemet eller udfordringen hedder bare:  HVOR POKKER SKAL DEN STÅ.

Må holde mig i skindet. Jeg prøver virkelig, men hvor er den skøn. Og så lover de tilmed, at den kan holde hovedet oppe uden at nikke. Hmmm.

Det er "farligt" at læse haveblade :)

Mon man ikke i stedet skulle gå en runde i haven og nyde det flotte solskin i en rimfrost indpakket have.

tirsdag den 17. januar 2012

Min barndomshaver - minder

Staudefeen lavede et indlæg på sin blog, hvori hun spørger, hvordan vi fik interessen for vores haver. Det er ret sjovt, for jeg har faktisk i et stykke tid haft et indlæg liggende, som jeg tænkte meget over om skulle på min blog.

I min barndom var jeg så heldig - sammen med min jævnaldrende kusine - og komme på sommerferie hos vores bedsteforældre. For at give jer en idé om, hvordan det har været og hvordan der så ud, kan jeg fortælle, at mine bedsteforældre havde et lille husmandssted, som var et bondehus med stråtag og bindingsværk. Lidt jord til at dyrke og en større have. De havde ikke varmt vand - brønd i haven og også sådan en slags brøndhane i køkkenet til at pumpe vandet ind :) kakkelovn og gammeldags das i et udhus, 2 grise og en masse høns.

Sådan ser huset ud i dag. Dengang i dets velmagts dage var det hvidkalket og med stråtag.
Og dertil en stor og smuk velpasset have.
Sidebygningen var grisestald og gammeldags das.
Det lille gule hus til højre var hønsehus.

Vi tøser vaskede os i køkkenet, badeværelse var der jo ikke noget af, i lidt vand der blev varmet på gaskomfuret, det var hvad vi kunne få. Og vi ELSKEDE vores ferier. Nok fordi det var så meget anderledes og fordi vi havde nogle skønne bedsteforældre. Strenge men elskede.

Hold op hvor kunne jeg fortælle historier fra de ferier :) men det er jo noget helt andet.

Det strenge kommer jeg til nu. Køkkenhaven var min farfars gebet og blomsterhaven min farmors. I køkkenhaven var alt delt op og i lige rækker. Ingen ukrudt nogen steder. Masser af frugttræer og frugtbuske. Og der var FORBUDT for børn. Det lyder måske lidt strengt, men dengang var det et eksistengrundlag, så der var ikke noget med at hente en gulerod eller andet lækkert før vi havde fået lov :)

Farmors blomsterhave var lidt det samme. Blomster stod inddelt i stauder og farver og på rækker og igen - INGEN udkrudt. Det var også her strengt forbudt og klippe i blomsterne endsige og røre dem. De var til pynt og til gæster, hvis der kom nogle, så de kunne få et flot buket med. Græsplænen var altid nyslået og var til pynt - ikke til småtøser der ville lege med dukker der. Omkring den var en flot grusgang - altid nyrevet, så man dårligt turde gå der. Det gjorde vi dog med stor ærefrygt.

Det lyder måske lidt strengt,  men vi elskede simpelthen og komme på ferie her og for mig står den have som noget helt unikt. Jeg kan stadig genkalde den for mit indre blik.

I det meste af mit liv har jeg boet i lejlighed og selvfølgelig det samme for mine forældre, det gi´r jo lidt sig selv. Først i min fars sidste år fik han en kolonihave og den nød vi alle. Og hvor er det sjovt og se, ikke hvad gener gør, men hvad indlært adfærd (som det vist så smukt hedder) kan gøre ved mennesker. Min fars kolonihave var en tro kopi af min farfars. Køkkenhaven til supplement (nu ikke som eksistensgrundlag) og en blomsterhave (som blev brugt til skærehave) og igen på lige rækker og UDEN ukrudt. Og igen - niks pille - før man fik lov. Og så alligevel var der slækket rigtig meget på kravene. Den eneste grund var, at min far elskede sin have og den skulle bare være den flotteste i hele flokken. Foruden skulle der også være grøntsager og blomster til fars pige (som sjovt nok var mig :)). Jeg var alene med mine 2 unger og han cyklede så om til mig med disse ting, fordi han vidste, at det bragte stor glæde.



Da jeg mistede min far for små 5 år siden og efterfølgende kom ud for en del i mit liv, og som gjorde at jeg fik det rigtig svært, opdagede jeg, at jeg også havde lyst og anlæg for have. Det var simpelthen det eneste sted jeg kunne holde ud og være. Min have er så lige modsat mine bedsteforældres og min fars have. Den er en blanding af lidt af hvert. Intet står på række, alt er blandet og en del ukrudt. Men jeg ELSKER min have som den er og jeg sender tit en tanke til min far, som desværre ikke nåede og se mit "talent" for have. Det kunne have været skønt. Vi kunne have fået os en god snak. Og jeg havde så nok også haft en have uden ukrudt :):)

Et lille udsnit af vores have.
Der er knap så meget græs tilbage nu, da roserne har indtaget haven.

Så ja sådan fik jeg en interesse for have og det er jeg faktisk rigtig taknemmelig for. Det har givet og giver mig utrolig meget.

fredag den 13. januar 2012

Gudeblomst og frøliste



Jeg har igennem et par år været vild med Gudeblomst, jeg kan så ikke påstå, at det er gengældt. Tværtimod.

Startede med at købe frø og såede dem efter alle kunstens regler, både direkte på voksestedet og under opsyn i børnehave. Lige lidt hjalp det. Ingen planter.

Så tænkte jeg, at nu ville jeg snyde den og købte den som staude. Kom aldrig :) Ja og nu er jeg så endnu engang hoppet på at købe frø. Kan godt gå og hen blive ret stædig, når det tager mig.

Nogen derude der kender denne skønne plante og har mere held med den end mig. Jeg nægter altså og give op. VIL have den i min have.

Jeg har lavet en ny fane med de frø, jeg i øjeblikket har. Der kommer sikkert flere i efteråret, men skulle der være nogen du kunne bruge, må du give lyd.

tirsdag den 10. januar 2012

Forelsket i Louise

Louise Bugnet


I disse mørke dage, hvor der ikke er så mange muligheder for at komme i haven, så er det dejligt med lidt havebøger. Jeg skal helst have en portion have sådan regelmæssigt. Enten udendørs eller indendørs.

En af de mange bøger jeg bestemte mig for at låne var: Ghitas Roser. Jeg ville ikke ønske mig den til jul, troede ikke den var helt så god, så jeg lånte den på biblioteket. Undskyld Ghita.

Jeg skal indrømme med det samme, at der tog jeg fejl. Nu kommer den på ønskelisten. Det er en bog med blanding af personen Ghita og af hendes roser. Skrevet af Ghita Nørby og Torben Thim. Sådan en blanding af snakken over bordet om liv, teater og roser. Ghita Nørby´s spændende personlighed skinner også igennem i bogen.

Der er en masse skønne roser med i bogen, selvfølgelig en del af dem, hun har i sin have.

Og ja så forelskede jeg mig fuldstændigt i denne smukke rose - Louise Bugnet. Åhh den må jeg bare eje. Og så kan den stå i skygge, ikke dårligt når det nu lige er der, hvor jeg har plads :) Og så skulle den være fuldstændig ligeglad med alt, hvad der hedder rosensygdomme. Se det er jo et PLUS mere.

Så Louise er også kommet på ønskelisten.

mandag den 9. januar 2012

Lyst til mere Anne Just

Her kommer lige lidt flere billeder til dem, der skulle have lyst til et kig mere:) KLIK evt. på billederne, hvis I har lyst til at se dem i lidt større format.

Uhh sådan en trold kunne jeg godt tænke mig i haven.

Lidt af værelset der hedder Værkstedet. Det var der vi boede, så det kan jeg i hvert fald anbefale.

Lidt af de skønne roser.
Vi var der desværre lidt sent på året, så meget var "blomstret" af

Det nye atelie.

Der var masse af bænke og stole i haven til et lille hvil.
Fik flere gode ideér med hjem.

Lidt af den gule have

Værkstedet, som det kaldes.
Og som man kan overnatte i.

Endnu et af haverummene, efter farve.

Det store "drivhus", hvor der var plads og hygge til at slappe af.

Også et af indslagene i haven.
Flere af disse "tårne" og huse var der rundt omkring i haven.

Se sådan et bassin ville jeg gerne have i her hos mig.

Endnu et smukt hus.


Det var lidt af kigget denne gang.

Rigtig god dag til jer alle derude :)

fredag den 6. januar 2012

Haven i Hune og Anne Just

I sommeren 2010 bestemte vi os for, at vores ferie det år skulle gå til forskellige haver. Jeg havde bl.a. forelsket mig i Anne Just´ have i Hune. Så jeg fandt hjemmesiden og fik bestilt et værelse, så vi kunne overnatte i haven. Og det fortrød vi bestemt ikke. Det var helt specielt og meget hyggeligt. Haven er utrolig smuk og der var så meget at se, at en overnatning næsten ikke var nok.

Så nu vil jeg prøve og tage jer med på en tur i Haven i Hune i fotoform:


Se denne skønne indgang tog venligt imod os, da vi ankom.
Vi kom på en dag hvor haven ikke var åben, men vi havde fået instrukser i,
hvordan vi fandt ind og hvor vi skulle bo.
Jeg vil så bare sige, at det var da godt, at der også var andre,
der havde fået samme idé som os, for vi kunne nemlig ikke finde rundt.



Her skulle vi så bo i et døgn. Det var Anne Just første atelie, og hvor vi nød det.
Smukt og rent og med masser af have lige ud for vinduerne.


Stort dejligt "drivhus" eller skal vi kalde det slap a hus.
Der kunne vi sidde om aften med en god flaske rødvin og nyde havens lyde.
Huset I kan se overfor er åbent, når haven er åben og
er et lille kafferi, hvor du kan købe kaffe og hjemmebag.
Og man føler sig hjemme.


Haven er inddelt i rum og i farver.
Her et lille blik ind i den gule have



Og en skøn lilje også fra den gule have - her ved nattetide.
Meget speciel stemning og gå rundt i en fremmede have ved nattetid.
Og smukt


Se sådan et blomstershow kunne jeg godt tænke mig i min have,
men der mangler nu lidt endnu :)


Og sådan et fint hus kunne jeg nu også godt tænke mig i haven.
Har måske ikke helt lige pladsen til det, men flot er det.


En af mange finurligheder i haven.
God idé

 

En af de flotte bassiner.
Lidt større end mit :)


Vi tager lige et mere.


Da haven åbnede blev der hurtigt fyldt her.


Mon der er blevet lavet mange planter her.
Hyggeligt


Ham her skal I altså også lige se.
Han stod ved indgangen til det hun kaldte Griseslottet.



Jeg må hellere slutte her.
Kunne blive ved.

Haven er absolut et besøg værd.
Håber jeg får muligheden igen.


tirsdag den 3. januar 2012

Årskavalkade 2011


Ja så hopper jeg med på ideén. Jeg har ikke helt så mange motiver og vælge imellem endnu, men lidt skal I da se. Det kan være det bliver en tradition, så jeg må huske og tage en masse billeder hver måned i det nye haveår.

Rigtig god fornøjelse


Kejserbusk - en busk, jeg ikke kunne lide i starten, det kan jeg NU

Skue ud over Maribosøerne

Blå anemoner - holder utrolig meget af anemoner

 så meget, så her kommer den også i hvid

Læbeløs og studenternellike -
læbeløs er en rigtig god bunddække, den breder sig hurtigt og tæt

Etageprimula - har flere forskellige primula

Og som vist nok nævnt - så er jeg meget meget glad for roser.
Her Barkarole

Orange montebretia - har den også i mørkerød (Lucifer)

Skoven omkring Liselund Slot på Møn

Duftperlargonie Lemon Kiss -
har flere almindelige perlargonie, som vist nok ikke skal findes hos mig næste år

Asters som er så flinke og blomstre i november

Endnu en primula, og denne har taget fejl af månederne.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...