mandag den 11. juni 2012

Det er nu det er godt og stiklingeformere

Hvis du har lyst til at prøve og stiklingeformere nogle af dine stauder er det lige nu, at det er rigtig godt og gøre det. Jeg er i gang.

Jeg formere bl.a. Floks, Lavendel, Margueritter, Salvie, Rosenkrave og Klatre Hortensia.

Allerførst find alt det frem du skal bruge: potter, jord uden gødning, vand, planteskilte og plasticposer. Fyld potterne med jord og vand igennem og gør klar til at sætte stiklingerne i, når du har dem klar. Hvis du sætter dem rundt langs kanten, har de lidt nemmere ved at danne rod end hvis du sætter dem i midten.

Hvis du f.eks. bruger Floks til at stiklingeformere, så gør det, at du først tager 1/3 af stænglerne næsten ned ved jorden, dernæst 1/3 midt på stænglen og den sidste 1/3 del lader du være i fred. Derved får du også Floksen til at blomstre i længer tid.

Er ikke helt klar over, om det gælder alle planter du stiklingeformere, men jeg gør det samme på de stauder jeg tager stiklinger fra altså på nær min Klatre Hortensia :)

Stængel klippet af til brug - her Marguerite

Klip over et bladpar - der skal være 2 sæt bladpar i hver stikling.
Så du vil kunne få 3-4 nye planter af en stængel.
De nederste bladpar trækker du forsigtigt af - og de to øverste klipper du lidt
af bladene, så de ikke bruger vand

Her kan du se den nederste del af stænglen, hvor jeg har trukket bladene af.
Det er herfra den danner nyt rodnet.
Billedet blev ikke så godt, men du kan nok godt se, hvad jeg mener

Du kan evt.bruge lidt roddanner.
Du dypper den del der skal i jorden i LIDT af roddanneren
og sætter derefter stilken i jorden.

Dernæst skal du vande godt igennem og sætte en plasticpose over.
Husk lufthuller. Stiklingerne må IKKE tørre ud,
men ved at have posen på holder de godt på fugtigheden.
Sættes på et lidt skyggefuldt sted - evt. under buske eller ved en hæk.

Og  hvis jeg nu skal dele ud af egne "dårlige" erfaringer, så HUSK OG SÆTTE skilte med navne i hver potte. Det der med at huske, hvad der er hvad, til de skal i jorden, det virker ikke helt...........i hvert fald ikke her. Så bliver der flyttet rundt på dem og så kan man ikke længere huske eller se, hvad der er hvad. Jeg har planter af Floks fra sidste år stående endnu, hvor jeg spændt venter på at se, hvad farve de har, fordi jeg "glemte navnteskilte". Selvfølgelig ikke et problem, hvis man kun formere en slags staude.

Ha´ en rigtig skøn dag derude :)

28 kommentarer:

 1. Din flittige kone, det må jeg nok sige. Må hellere se at komme igang også. Tak for tipset med floksen

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vibe. Ja så får du lidt længere glæde af floksen. Og måske flere planter, hvis du vil bruge afklippet til det :) man er ikke tvunget til at lave nye jo.

   Mange hilsner
   Lise Lotte

   Slet
 2. Kære Lise-Lotte
  Tak for et godt og informativt indlæg. Jeg må lige ud og se, om jeg har nogen, jeg kunne tænke mig at stiklingeformere. Hvad med buske, er det også nu?

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth. Vent til efteråret med buske, til de tabt bladene. Roserne til juli/august.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 3. Alletiders! Har i april taget fra vin, lavendel, budelia, blåregn. Venter lidt endnu med at tjekke rødder, tror du ikke?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det hedder sig, at man kan plante dem ud, når du kan se de hvide nye rødder i bunden, hvis du vender potten om. Kan du ikke det, så vent bare lidt.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 4. Hej Lise Lotte. Tusind tak for et rigtig godt indlæg. Det var meget lærerigt og jeg vil nu forsøge mig ud fra dine gode råd. Jeg har ikke vidst, hvordan man gør, men nu er det vist bare at springe ud i det!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte. Jamen så må du da i gang. Du får en masse skønne planter og du kan være sikker på, at de ligner moderen :)

   Kh Lise Lotte

   Slet
 5. Tak for et godt indlæg.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja velbekomme. Det er ikke sådan, når man er havetosset og "mangler" planter. Tror måske nok jeg må finde nogle og give til, hvis jeg skal slippe dem alle :)

   Mange hilsner
   Lise Lotte

   Slet
 6. Rigtigt godt indlæg Lise Lotte! Godt at du lige mindede os om, at stiklingeformere. Tager du også stiklinger af din roser? Hvis...må vi også have en opskrift på det! TAK for en god info.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bente. Ja jeg tager også stiklinger af roserne og laver nye. Har vænnet mig til at lave 4-5 stk. så er der lidt og miste af, hvis det ikke lykkes:)

   Jeg har købt mit roddanner hos vores lokale plantecenter. Meget overraskende havde han det på hylderne.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 7. Tak for de gode råd og vejledning. Jeg har ingen erfaring med at stiklingeformere, men det kunne være man skulle forsøge.

  kh Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ulla. Jamen prøv du da bare, det er ret hyggeligt og så får man planter magen til dem man har i modsætning til når du frøformere :)

   Kh Lise Lotte

   Slet
 8. Dejligt indlæg Lise Lotte :O)
  Jeg har selv flere 'ting i ovnen', lavet efter samme metode.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi hi ting i ovenen, ja det kan vi godt kalde det. Det er spændende, hvor mange planter vi får ud af. Her grines der lidt af mig, som om jeg ikke har planter nok i forvejen.

   Mange hilsner
   Lise Lotte

   Slet
 9. Jeg har lige et tillægsspørgsmål...hvor har du købt din roddanner henne? Jeg har en bøtte stående, men der er udløbdato - har jeg lige opdaget - 2009 - så jeg skal nok have fat i noget nyt. Jeg kan huske, jeg var rundt og lede efter det, men ikke hvor jeg fandt det, nemlig.

  SvarSlet
 10. Kære Bente. Jeg har sendt svaret med dit første kommentar. Jeg køber hos mit lokale plantecenter :)

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
 11. Jeg lavede også floks stiklinger i weekenden. Jeg plejer at have succes med det, selvom jeg ikke anvender roddanner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte. Ja man kan også sagtens lave stiklinger uden roddanner, jeg gør det for at øge chancerne :):) ikke sikkert at det virker. Det er nu en god måde (og nem) og få flere gratis planter på.

   Mange hilsner
   Lise Lotte

   Slet
 12. Ih jeg ville også gerne være med, men jeg har i forvejen alt for meget om ørerne og de begynder også, at knibe med pladsen her i haven :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Man skal også passe på med at få for meget om ørerne, kender det godt. Og det der med pladsen....ja kender jeg også. Man kan jeg ikke få plads kan jeg måske glæde andre:)

   Ha´ en dejlig dag.

   Mange hilsner
   Lise Lotte

   Slet
 13. Tak for skønt fif, Lise Lotte!! Jeg laver ikke meget i haven, men flere lavendler kunne jeg godt bruge, så jeg går da i gang! Det har jeg aldrig prøvet før;D

  :-) Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Dorthe. Jeg laver også lavendler, det er en nem og billige måde og få flere af dem på.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 14. Tak for vejledningen, jeg vil prøve metoden på min gamle have-fuschia, måske kan de lykkes.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sussi. Det var da en god idé, det skulle sagtens kunne lade sig gøre. Jeg overvejer også om jeg har andre planter, jeg kan gøre det med :)

   Mange hilsner
   Lise Lotte

   Slet
 15. Tak for opskriften, er der nogen speciel måde du formerer din klatrehortensia på?
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
 16. Jeg købte også roddanner for lidt siden og fik en meget vigtig information med i købet. Man må om ingen omstændigheder dyppe i bøtten og ikke hælde rester tilbage i bøtten,så dør virkningen. Men er endnu ikke nået til at prøve det, men dette indlæg spaker da lidt til mig , klippede faktisk floks ned i tirsdag, men smed afklippet ud, men tænkte godt nok om jeg skulle lave lidt af dem, da det er kommet lidt huller i mit bed med floks.

  Hilsen Helle

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...