tirsdag den 17. juli 2012

Dagliljer og Hvid Fredløs

Så er der efterhånden ved og være godt gang i dagliljerne. Altså hvis man gerne vil have en plante, der stort set passer sig selv, kan dagliljer anbefales. Og derudover får de så heller ikke liljebiller.

Jeg køber lidt hvert år og nu skal I se, lidt af dem, der springer ud i disse dage :)


Elisabeth SalterFlava

Gillian

Purple De Oro

Flamming Sword

Kender I navnene på de "navnløse" må I meget gerne fortælle mig det. Jeg kan simpelthen ikke huske, hvad de hedder.

Og så har jeg godt nok fået en bunddække, der bare siger spar es. Nemlig Hvid Fredløs. Startede med en lille sølle plante og på 2 år har den bredt sig helt vildt. Tror der skal holdes øje :) den er lige knap sprunget helt ud endnu, men meget smuk, når den gør det.


Hvis I hører til dem, der gerne vil have flere insekter i jeres have ......kommer her nogle gode planter. Jeg har købt mine hos Vivara. Det er et firma, der i det hele taget kan anbefales. De har rigtig mange gode planter til billige penge. Vi har en del frugttræer og buske og har brug for insekterne.


Hestemynte - har den også i lyserød og hvid. Den kan varmt anbetales.
Den dufter himmelsk og bier og humlebier er tosset med den.
Når de står i grupper er de fantastisk flotte og gode i buketter.

Hestemynte

Måske ligner den en forvokset tidsel, men de insekter vi gerne vil
have i vores haver er vilde med den.
Jeg har gemt den lidt i et hjørne. Den bliver ca. 1.60 høj eller deromkring


Og så er frøindsamlingen ellers gået i gang. Så inden længe begynder jeg og skrive frø på min fane frøliste.

Det bliver bl.a. dobbelte/enkelte akelejer, hestemynte, fingerbøl, lupiner, stjernskærm og nok også andre.


30 kommentarer:

 1. Har selv fået en hvid fredløs af min søster sidste år, og den har også fine knopper. Glæder mig meget til den blomstrer. Jeg har også købt 3 nye dagliljer, da de ikke får biller. Vivara har jeg også været inde og kigge på. De har mange dejlige ting, især hvis man gerne vil have mange insekter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gitte. Hvid Fredløs er også meget smuk og da jeg satte den var jeg vild med, at den ville brede sig i mit hvide bed......men men det går hurtigt vil jeg sige. Lige nu skal jeg i gang med redningsaktion for andre planter, for jeg vil gerne beholde den.

   Liljer bliver spist hos mig, så jeg gik over til Dagliljer og det er helt klart en succes. De klarer det hele selv :)

   Kh Lise Lotte

   Slet
 2. Sikke en masse smukke dagliljer, du har Lise Lotte. Næh du har ret de 2 stk. jeg har, får aldrig besøg af de røde biller!
  Skønt med blomster der hidkalder bierne, for som du skriver, de er altså nødvendige for at få vores buske og træer bestøvet. Her på parcellen summer det af liv. Især omkring vores Hestesko er der liv. Det starter med geranier og efterfølges af lavendler... det lyder som musik i mine ører når summe-koncerten går i gang!
  Min mynter bliver ædt af dræberne, så dem har jeg i potter eller i enden af højbedet, desværre, de måtte jo gerne fylde lidt mere. Suk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bente. Ja jeg må nok indrømme, at jeg fået noget med dagliljer. De er så smukke, eller jeg har en enkelt jeg måske ikke syntes helt så godt om, men den bliver :) den kan jo ikke gøre for det. Det der med musik i blomsterne er en god vending, den kan jeg godt følge, jeg ved ikke noget bedre end og stå og se og lytte til alle de små flittige i blomsterne.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 3. flotte dagliljer - vi har flyttet vores (selvom den ene blomstrer) - men de stod i vejen for et haveprojekt - jeg har aldrig haft så meget glæde af dem, de trivedes ikke hvor de stod, så hvis de overlever flytningen, så får de det nok bedre. Kan man så Akelejer nu - skal de ha' kulde?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror de overlever, syntes de er nogle seje væsener. Jeg har delt nogle af mine de gamle og de gror lystigt videre.

   Jeg tror sagtens du kan så Akelejer nu, jeg sår først mine til foråret i potter, jeg vil gerne følge hvad farve de har og hvordan de ser ud inden de ryger i bedene.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 4. Du har mange skønne dagliljer, især den første kan jeg godt lide, den kender jeg ikke. Jeg kender heller ikke Vivara, så der er lidt at kigge på under regnbygerne :o)
  Den hvide fredløs synes jeg er sød, jeg har delt min, så jeg har den mange steder i haven nu.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth. Ja den første Elisabeth Salter fik jeg på en sjov måde. Jeg handler hos www.dagliljebakken.dk hun har mange flotte og er ikke dyr. Jeg forelskede mig i Elisbeth, men hun ville ikke sælge fordi de var små og hun kun havde 2. Og så alligevel forbarmede hun sig over mig og solgte den ene til mig. Så den er helt særlig og passes på.

   Måske jeg skulle dele min Fredløs også. Den kunne sagtens passe andre steder også.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 5. Hvor har du dog mange smukke dagliljer.
  Dine hestemynter er også fine.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja efterhånden hjælper det på det. Jeg tror, jeg samler dem både fordi de er smukke og utrolig nemme.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 6. Åh hvid fredsløs jeg er desværre komet til at være for hård ved min så den er lidt ynkelig i år er ellers en sikker insekt lokker , skønne dagliljer du viser..

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen ved du hvad den kommer såmænd hurtig igen. Jeg har svært ved at holde min nede. Jeg er også vild med at den lokker insekter og sommerfugle. De er snart en manglevare, så det er med at lokke alt det man kan.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 7. Jeg er også imponeret over dine dagliljer, en undervurderet sort i min have... hmmm.... ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen Fru Friis så må du jo i gang med indkøbet :) Jeg elsker blomster og har mange i haven, så ind imellem må jeg have dem, der også kan passe sig selv, hvis jeg skal kunne passe det hele.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 8. Hej Lise Lotte.Skønne dagliljer.Den hvide fredløs har jeg også
  og den breder sig lystigt.Men smuk er den.Den minder lidt om en svanehals.God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette. Svanehals.....der var en jeg aldrig har hørt om, det må straks undersøges :):) men ja den er smuk og breder sig rigtig meget, så jeg må snart flytte lidt af de andre planter i bedet eller dele Fredløs.

   Ha´ en god dag

   Kh Lise Lotte

   Slet
 9. Hej igen. Nr. 3 daglilje ligner min som også er sprunget ud idag og den hedder Crimson Pirate.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej igen Gitte. Tusinde tak. Godt der er bloggere der kan hjælpe.

   Ha´ en skøn dag.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 10. Åh, hvor dejlige blomster du deler ud af. Den øverste lilje er bare så bedårende, Lise lotte.
  Du har meget skønhed i haven!

  Ha' en dejlig aften.
  Kh & :-) Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Dorthe. Ja og som jeg skrev til Lisbeth har jeg fået lov og købe den selvom sælger kun havde 2 små planter og egentlig ikke ville af med den. Så du kan tro jeg passer godt på den. Den er endnu smukkere i virkligheden.

   Ha´ en rigtig dejlig dag Dorthe

   Kh Lise Lotte

   Slet
 11. Jeg er nu vild med den hvide fredløs. Jeg såede den sidste år og jeg kan se, at den også snart blomstrer. De næste par år må den gerne brede sig lidt, men det er da træls, hvis den breder sig for meget.

  Dagligljerne du viser er skønne. Jeg har "truet" med at indføre flere i haven, men har indtil videre kun fået købt én. Måske det bliver til flere i efteråret :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Susanne. Du kan trygt glæde dig, den er virkelig smuk. Og selvom den breder sig er den ikke voldsom. Her får den lov og bliver det for meget finder jeg ud af at flytte andre planter.

   Det gode ved Dagliljer er, at de passer sig selv, så man kan sagtens passe alt andet i stedet for. Og smukke er de.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 12. Dejlige dagliljer, som vist også har den fordel, at bladene kommer ret tidligt og er ret dekorative. Vi kunne helt klart også bruge flere i vores have.

  Kender ikke hvid fredløs, må lige følge med om den kan bruges til bunddække i det hvide bed eller om den bliver for voldsom.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ulla. Hvid Fredløs er meget smuk, den breder sig hurtigt, men syntes ikke det er mere end det er til at kontrolere. Så kan man jo dele ud til andre eller sætte den flere steder i haven. Men det er rigtigt det går hurtigt. Fredløs i det hele taget har vist den tendens. Nogle værre end andre.

   Som bunddække ved jeg ikke om man kan, den bliver forholdsvis høj - eller mine gør - de er vel 50-60 cm.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 13. Sikke dejlige dagliljer du har. Tror jeg vil gøre noget mere i dem de er da smukke.
  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Margrethe. Det kan du roligt gøre. De er smukke, fylder godt og passer sig selv. Og man kan næsten altid finder de farver, man kan lide.

   Kh Lise Lotte

   Slet
 14. Skønne dagliljer du har. Desværre kan jeg ikke hjælpe med navn på de navnløse. Den hvide fredløs er køn og vist også god i buketter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære May. Tak. Hov jeg har da vist aldrig prøvet fredløs i en buket. Det må jeg da gjort. Jeg har i hvert fald mange af dem.

   Ha´ en god dag.

   Hilsen Lise Lotte

   Slet
 15. Oj, så mange smukke liljer! Godt tip med Vivara, dem vil jeg kigge nærmere på. Fredløs er skøn, god anbefaling til mig da jeg vældig godt kan li det frodige :-)
  Sommerhilsner
  Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Rose. Hvis du kan lide frodigt, så er Hvid Fredløs helt klar en god plante. Den er meget smuk. Jeg har jo set rundt omkring på bloggene, at der findes mange smukke liljer, så det er nok ikke de sidste jeg har købt.

   Mange hilsner
   Lise Lotte

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...